А какво могат да очакват от вас вашите шаферки?

 

Да бъдеш шаферка може да бъде предизвикателно, но ваша отговорност като булка е да имате контрол, да поставяте ясни очаквания навреме и да бъдете възможно най-съпричастна.

Бъдете доверени лица едни за други.

По време на целия подготвителен процес шаферките ще продължат да бъдат вашите доверени приятели и добри слушатели. Но е хубаво да запомните, те не са ваши платени терапевти - не забравяйте да се интересувате от тях и да ги попитате как се справят. Най-важното е че те са там, подкрепят ви и се смеете заедно, което е от ключово значение за всеки стресиран човек.

Включете ги в задачи, свързани със сватбата.

Независимо дали става дума за вземане на роклята ви от магазина, когато закъснявате за работа, опаковане на торбички за добре дошли на гостите или избор на цветя и флорална украса би трябвало да можете да се доверите на шаферките си за съдействие. Те могат да ви помогнат да изберете облекло и аксесоари за шаферките. Внимавайте да не не прекалите и не бъдете прекалено взискателни - вашите шаферки не са ваши лични асистенти.

Покрийте определени разходи (в рамките на разумното).

Традиционно шаферките трябва да платят за собственото си облекло, включително роклята, обувките и аксесоарите. Те ще се включат в моминското парти, ще пътуват до локацията на сватбата и ще покрият собствените си разходи за път, настаняване и сватбени подаръци.

Дръжте ги спокойни, нахранени и хидратирани в деня на вашата сватба.

Когато настъпи Денят с главно „Д“, вашите шаферки трябва да са на разположение, за да ви помогнат с някои от задачите в последния момент, да отговорят на въпросите на гостите.  Техен ангажимент също ще бъде да се уверят, че дишате, ядете, пиете, седите и всички онези други неща, които всъщност може да забравите да правите в такъв хаотичен ден. Те ще ви помогнат да облечете сватбената си рокля – а това може да се окаже огромна помощ, когато си имате работа със стотици копчета и множество слоеве плат.

Какво могат да очакват от вас шаферките ви?

Ключът към щастливите шаферки е през целия процес да бъдете подкрепящи. Не се превръщайте във властен вожд под влияние на стреса и не забравяйте, че те имат свои чувства, живот, бюджети и лични приоритети. Задачите ви към тях трябва да са разумни на брой и лесно осъществими.  Спокойната среща за кафе за обсъждане на предстоящи задачи и очаквания е перфектна идея.

Бъдете внимателни към финансите им.

Както и да го погледнете да сте гост на сватба е скъпо. Не е редно да очаквате, че вашите шаферки ще дадат приоритет на вашата сватба пред важни лични финанси. Редно е да се съобразите с финансовите възможности на всички. Всичко, което можете да направите, за да им помогнете да спестят пари от тук и там ще бъде много оценено.

Комуникирайте ясно и навреме.

Намерете начин да уведомите всички какво мислите по отношение на моминското парти, сватбата, облеклото, бюджет и други организационни въпроси.

Покажете им, че сте благодарни.

Вложете усилия в хубав индивидуален подарък за всяка от вашите шаферки. Хубавото не значи непременно скъпо - вашите шаферски подаръци трябва да са лични и стойностни, за да покажат колко цените поодкрепата и приятелство им.