Не e определено кой за какво плаща

Това е неудобен разговор, но той трябва да се проведе. Говорете със семействата си за това кой ще плати и за какво: Някои семейства от страна на булката все още поемат целия разход (както е "традицията"), но все по-често семействата на младоженеца също участват. Как да започнете разговора? За много двойки разговорът с всяко семейство поотделно е най-добрият начин за открити дискусии.

Попитайте и двете семейства дали планират да помогнат с разходите за сватбата. Ако е така, помолете ги да се ангажират с определена сума и след това съберете всички суми, за да сформирате своя бюджет. Като алтернатива може да е по-лесно да помолите всяка страна от родителите да финансира определен аспект от сватбата (например церемонията, медения месец или кетъринга), вместо просто да се ангажират с фиксирана сума. Решете колко можете да добавите към бюджета вие двамата с партньора си.

Общият бюджет

Ако планирате официална вечеря на свещи в голямата бална зала, бюджетът ви очевидно ще трябва да бъде много по-голям, отколкото ако сте скицирали в съзнанието си градинска сватба в красивия заден двор на родителите си. Като цяло има няколко основни фактора, които наистина ще повлияят на бюджета, който ще трябва да отделите.

Брой гости

Разходите за храна и алкохол се калкулират на човек и обикновено това са най-големите разходи за цялата сватба, така че промяната в броя на гостите е най-сигурният начин да увеличите или намалите разходите си. От друга страна, колкото по-малък е списъкът с гости, толкова повече ще спестите от всичките други детайли, включително декор, подаръци, услуги и наеми, защото няма да имате нужда от толкова много от всичко.

Мястото

Някои градове са просто по-скъпи от други. Но малките градове и отдалечените дестинации пък могат да доведат до по-големи разходи, ако неща като цветя, DJ и кетъринг трябва да бъдат доставени от далече. Туристическите градове и курорти също могат да увеличат цената на вашата сватба през пиковия сезон.

Датата и часът

Силно търсените сезони и дни от седмицата са по-скъпи по очевидни причини. Вечерният прием обикновено е по-скъп от обедния или следобедния, не само поради по-високите разходи за хранене за вечеря, но и защото хората са склонни да пият по-малко през деня.

Сватбеният стил

Колкото по-официална е сватбата, толкова по-скъпа е. Ще трябва да съобразите всичко от сайта на събитието през храната до музикалните забавления.

Неправилно разпределяне на средствата

Подобно на закупуването на обувки, апартамент или чифт дънки, когато става въпрос за финансиране на сватба, трябва да разберете колко трябва да похарчите, за да получите това, което искате.

Ако се питате как евентуално можете да спестите за нещо толкова скъпо като сватба, не се притеснявайте - това е изпълнимо. Веднага след като сте сгодени, започнете да отделяте колкото се може повече от доходите си за сватбата. Спестяването на 20% от месечния Ви доход е добра, макар и леко висока цел.

Забравяте да следите колко сте похарчили

Определили сте бюджета си, но трябва да прекарате следващите няколко месеца, за да следите и разпределяте средствата си.

Използвайте приложение

Изпробвайте своите счетоводни умения, като ползвате приложение за бюджетиране (вижте опцията, която ви предлага MyRituals напълно безплатно). Препоръчваме да проследявате всички пари, които влизат и излизат от бюджета ви. Може да поставите цялата си информация в старомодна електронна таблица. Просто се уверете, че записвате всяко извършено плащане и какво дължите.

Разгледайте скритите разходи и бонуси

Познаването на всички разходи предварително ще гарантира, че бюджетът ви всъщност може да покрие всичко. Изследвайте потенциалните скрити такси, които могат да се добавят с течение на времето.

Извънреден труд: Ако партито е във вихъра си едни допълнителни 45 минути може да бъдат добавени, но вероятно ще доплатите висока цена за извънреден труд за всички - от фотографа до мениджъра на ресторанта.

„Безплатни“ изпитания: Демонстрацията на цветар може да бъде безплатна за първи път, но ако правите многократни промени, рискувате да бъдете таксувани. Предвидете същото и за пробната прическа, която се заплаща.

Бакшиши и съвети ...

Планирайте да превишите бюджета

Ако отчитате превишаване на бюджета, тогава всъщност никога няма да повредите бюджета си. Опитайте се да отделите 5% от бюджета си за непредвидени разходи. Ето три области, в които можете да го надвишите неусетно: цветя (осъзнаване в последния момент, че нещо незабелязано преди това трябва да бъде украсено); разходи свързани с времето (чадъри за дъждовен ден, отоплителни уреди за необикновено хладен ден или допълнителна сянка за особено горещ или влажен такъв); и малки инциденти (роклята се нуждае от премахване на петно в последния момент, менютата се овлажняват и трябва да се препечатват)

Решете кое е най-важното

Изберете първите си три приоритета и отделете малко допълнителни пари за тях (като вашата рокля, кетъринг или музикална група). След това изберете трите неща, които са с най-нисък приоритет във вашия списък (може би цветя, торта и покани) едва след това бюджетирайте.

Съкратете списъка с гости

Знаем, че е трудно, но един от най-бързите и ефективни начини да намалите разходите си за сватба е да съкратите поканените. При 100лв на човек намаляването на списъка с 10 госта спестява 1000лв. Вземете под внимание и размера на вашето сватбено тържество: Подаръците и транспортът са по-евтини за двама, отколкото за десет човека.

Помислете за разходите за печат

Наличието на два нюанса на мастило във вашата покана може да съответства на цялостната стилистика на сватбата, но също така може да удвои разходите ви за печат. Разбира се пресонализираните поръчкови покани обикновено струват повече от просто персонализируеми шаблони.

Вземете по-малка кола

Градските автомобили ще извозят вашите гости до църквата, изнесения ритуал или приема също толкова ефективно, колкото и лимузина.

Пропуснете специалните ефекти

Ако сте доволни просто от сватбени снимки, пропуснете опции като сепия тонове и различни филтри и ефекти.

Заместете цветята с по-евтини

Изберете сезонни цветя и по възможност отглеждани в местността. Например, ако замените розите за по-изгодни далии във всичките си букети и аранжировките за масите, ще спестите от всяко стъбло.

Опростете менюто си

Поддържайте менюто си просто и го намалете от 5-степенно на 3-степенно. Придържайте се към специалитетите на сезона и региона.

Запазете по-изисканото за по-късно

Помолете персонала да изнесат фантастичния Дом Периньон за тост, но наливайте по-евтино шампанско през останалата част от нощта - никой няма да разбере разликата.

Тортата

Поръчайте малка, страхотна сватбена торта, която е точно това, което искате, а в кухнята подгответе няколко торти с един и същи вкус, които са нарязаи за вашите гости. Спестете си торта на етажи или ръчно изработени захарни цветя, изискани пълнежи и специални форми. Глазурата с маслен крем също е по-вкусна и дори по-евтина от фондана.

Не сте реалист

Лесно е да опростите някои от финансовите аспекти на сватбата. Но за да имате контрол над бюджета си, трябва да сте реалисти за това колко обикновено струва всеки отделен елемент. След като се инфромирате за това е по-лесно да разпределите средствата от бюджета си.

Много са нещата, които трябва да се следят, когато става въпрос за планиране на сватба, но не е задължително да бъде стресиращо. Следвайте нашите съвети по-горе и ще бъдете по-подготвени, за да останете в рамките на възможностите си.

 

Създайте безплатен, персонализиран уебсайт за сватба, за да информирате гостите си и за най-малките детайли относно сватбения ден, за вашите планове и за да споделите програмата на събитието или вашата история.