Кой какво плаща в крайна сметка?

Знаем, че да помолите шаферките да плащат за определени неща може да бъде трудно и е възможно да стане неудобно, когато очакванията ви не съвпадат с техните. Независимо дали става въпрос за координиране на моминското парти или рокля за сватбата, бъдете честни предварително какво очаквате от приятелките си относно всички разходи, свързани с тяхната ангажираност, както и готови да направите компромиси, където можете. Ако сте любезни и разбиращи, те също ще бъдат. За да сте по-информирани, когато започнете разговора ви споделяме пълно ръководство за това какво се очаква да покрият като разход шаферките и какво обикновено не се очаква да заплатят.

Хотел и пътувания

По традиция как вашите шаферки ще стигнат до сватбата и къде ще отседнат е техен ангажимент, но е хубаво те да се чувстват комфортно, когато обсъждат финансовите си възможности с вас. Ако все пак сте преценили, че тази част ще бъде покрита от вашия бюджет, помислете дали да не си разделите пътуването и настаняването - можете да им помогнете, като направите обща резервация за всички, за да ползвате цени с отстъпка.

Сватбени аксесоари

Шаферските рокли, обувките и аксесоарите (включително бижута, освен ако не сте решили да им ги подарите) са тяхна отговорност.

Моминско парти

В зависимост от това кой е домакин, вашите шаферки често се очаква да заплатят сметката за самото парти. В случай, че вашето семейство е домакин (или организатор), част от разходите за декор, храни и напитки – следва да бъдат покрити от тях.

Подарък за булката

Обикновено е достатъчен един сватбен подарък и в никакъв случай не се изисква подарък и за моминското парти. Но ако партито има забавна тема като размяна на бельо е добра идея да участвате с нещо бюджетно.

Моминско парти

Вашите приятели са отговорни за цялата организация, активности, храна и напитки през нощта на партито ви.

Сватбен подарък

Дали с пари, време и усилия вашите шаферки определено плащат висока цена, така че не бъдете шокирани или обидени, ако не ви подготвят сватбен подарък или той е скромен. Ако все пак планират да ви подарят нещо по-впечатляващо, което изисква сериозен бюджет винаги могат да се обединят заедно с останалите шаферки.

По традиция се очаква вие като булка да покриете:

Букетите и други флорални аксесоари

Очаква се булката и семейството ѝ да закупят шаферските букети и други флорални акценти, ако са предвидени.

Транспорт в Сватбения ден

Традиционно булката и нейното семейство са отговорни за координирането в деня на сватбата (до и от хотела, както за самата церемония и приема).

Коса и грим

Това е малко по-сложно, но ако поискате шаферките да направят косата и грима си професионално, тогава трябва да ги подкрепите финансово. Ако за вас е без особено значение, но вашите шаферки настояват да използват професионален екип за разкрасяване, предложете им да разделите сметката или да я платите като подарък за шаферките си.

Настаняване в нощта преди сватбата

Ако планирате да прекарате нощта в общ хотелски апартамент с вашите приятелки в навечерието на вашата сватба бъдете подготвени да покриете всички разходи.