50%: Разходи относно наем на зала (ресторант) и храна (кетъринг)

По-голямата част от вашия сватбен бюджет ще бъде насочен към разходите за наемане на място за вашето сватбено тържество, кетъринг, алкохолни напитки и наеми за маси, столове и прибори за хранене. Някои двойки също включват и цената на тортата в тези 50% от бюджета.

12%: Фотограф (снимки и видео)

Когато планирате сватбен бюджет, заделете поне 12% от бюджета си за изображенията и видеоклиповете на вашия специален ден. В крайна сметка това са сватбени спомени, които ще съхранявате завинаги. Освен че плащате за крайните продукти, ще трябва да покриете разходите за времето и пътя на фотографите и видеооператорите.

9%: Облекло, коса и грим

Не забравяйте да отделите поне 9% от бюджета си за вашето облекло. Разбира се, този процент трябва да включва и разходите за рокля и смокинг, заедно с обувки и всякакви аксесоари, като бижута или копчета за ръкавели. Предвидете и разходи за коса, грим и маникюр.

8%: Декорация

Отделете 8% за украса на вашата церемония и за приема. Това включва букети, цветни аранжировки, специално осветление и декорации за масите. 

7%: Развлечения

Независимо дали искате да наемете група изпълнители на живо или DJ, цената за наемане на тези професионалисти може да варира. Направете предварително проучване, за да знаете точно колко пари да заделите.

3% Процент: Сватбен агент

Сватбеният организатор може да промени всичко, когато става въпрос за планиране на вашия специален ден. В края на краищата можете да бъдете спокойни, че празникът ви ще премине без проблеми, когато професионалист се грижи за всички детайли.

1%: Покани и други

Вашите сватбени покани са първият поглед към вашата сватба, който вашият гост ще получи. Този бюджет за канцеларски материали ще покрие и вашите церемониални програми, менюта, благодарствени картички и други.

2%: Разходи за граждански и църковен брак, други такси

3%: Транспорт

Много двойки предпочитат да наемат транспорт, за да гарантират, че гостите им ще стигнат до точното място в точното време. Други обичат да наемат лимузина за сватбеното тържество или луксозна кола за бягство след церемониите.

2%: Сватбени халки

Единият от вас може вече да има искрящ годежен пръстен на пръста си, но не забравяйте за сватбените халки. Това са пръстените, които двамата ще носите до края на живота си, така че изберете такива, които ще ви доставят удоволствие да носите.

2%: Подаръци за гостите

Много двойки имат желание да подготвят на гостите си подарък, който да е спомен за сватбения им ден. Това е малък жест, който ще извърви дълъг път.

След като имате общо разбиране за това как да разпределите средства в сватбен бюджет, ще бъдете готови да продължите напред с финансовото планиране.