Кои са малките неща, от които може да спестите и големите, които може да пожертвате?

Сватбата ви може би е най-скъпото парти, което някога ще организирате през живота си. Лесно е да се каже, че ще се придържате към бюджета или ще включите безброй страхотни детайли от типа „направи си сам“, но накрая мястото за приема или сметката за кетъринг може да излязат много повече, отколкото сте си представяли. Важно е още в началото да сте наясно как ще бъде разделен бюджетът ви. Гарантираме ви че да спестите средства за сватбата си не е непреодолима задача, стига да харчите разумно. 

Използвайте това просто математическо уравнение

Ако ви е необходим голям бюджет, който изглежда страховит и не разполагате с него, разделете го на пера, които са по-лесни за управление. Прост математически трик, който ви позволява да сте по-организирани? Вземете общата сума на бюджета и я разделете на броя месеци, с които разполагате за да спестите. Ако тази сума изглежда непосилна за заделяне всеки месец, добавете по-дълъг период или опитайте да намалите временно някои от месечните си разходи. Къде трябва да отидат тези пари? В новосъздадена „сватбена сметка“, разбира се. Очевидно времето, което ще ви е необходимо, за да спестите за сватба, зависи от вашите текущи приходи и разходи. Когато мислите за бюджета си, работете в рамките на реалистични параметри и не си поставяйте непостижими цели. За някои двойки ще са необходими по-драстични лишения, докато други бъдещи съпрузи ще разделят разходите с роднини и това ще облекчи бюджета им. Обмислете хубаво кое е най-подходящо за вас и вашия партньор и какво има смисъл. Бъдете практични. Времето, което ви е необходимо за спестяване, зависи изцяло от вашата текуща финансова ситуация.

Намалете месечните разходи

Ако сте член на фитнес клуб или други абонаментни услуги, които автоматично се удържат от сметката ви помислете за временното им преустановяване? Намаляването на този вид разходи може да има бърз ефект върху салдото по сметката ви. Няма да се откажете от мобилния си телефон разбира се, но може да успеете да предоговорите плана си. Дори 20лв от месечна сметка могат да ви спестят 240 лева през годината. В днешно време за една компания е толкова скъпо да придобие нов клиент, че повечето ще ви предложат интересно предложение само, за да ви задържат. Имате месечни абонаменти за Netflix, Amazon Prime и Spotify - помислете дали това са задължителни неща или временно бихте могли да се лишите от тях в полза на по-голям сватбен бюджет – или за онази изискана торта, която сте набелязали.

Спрете дребните навици за харчене

Понякога харчим пари за много дребни неща, без дори да се замислим. Това може да е за кафе, бутилирана вода, да се храните навън за обяд и вечеря. Ползвате такси, вместо да вземете метрото или да се разходите пеша или само, за да паркирате колата си по-близо до офиса плащате по-висока такса за паркиране. Съкращаването на няколко от тези разходи може да доведе до спестяване на до 10, може би 20 лева на ден - това е 300 до 600 лева на месец. Но не се притеснявайте - редуцирането на тези разходи няма да промени живота ви през следващата година. Доверете ни се, времето лети, когато планирате сватба.